Blogger Layouts

Followers

Like Kalau Suka Blog Ini. :)

ah ben & ah yien

Daisypath Anniversary tickers

25 sebab lelaki marah

1.   1.Memperkecil suami dihadapan orang lain antara sedar dan tidak walaupun ianya benar, contoh. “suami i tu kan kan..siang ikan pun dia tak tau.. bla bla bla 

2. Mengganggu suami dengan menelefon dia terlampau selalu sangat dan selalu dimasa yang salah.contoh. “hello abang ada meeting ke tu, sorry lah cuma nak cakap..malam ini kita masak sardine saja ..ok tak 

3. Terlalu suka mengemas rumah / mengalihkan barang sampai suami tak jumpa barang-barang yang disimpan beliau.. Contoh. “i dah simpan screw drebar tu kat dalam stor, entah lah kat atas shelf mana satu..

4. Mengambil muka surat atau bahagian tertentu dari surat khabar dan menyusun surat khabar dengan cara yang amat salah..sampai tidak dijumpa mana-mana seksyen yang hendak dibaca.Contoh. “bang, ruangan sukan tu ayang dah buat bungkus belacan..

5. Memotong mana-mana bahagian majalah dan juga suratkhabar atau apa- apa bahagian dari mana-mana printed matter sampai berlubang sana sini dan sisuami tak sempat baca/tengok ie. “Contoh.. kita suka lah news pasal new peti ais tu..kita dah potong simpan…

6. Menyuruh suami agar membeli itu dan ini dalam perjalanan balik dari pejabat, sedangkan nak pergi pasar/supermarket cuma esok sahaja atau baru semalam telah ke pasar. Contoh. “bang.. semalam kita lupa beli garam,gula beras dan susu budak….boleh singgah tak mana mana ..please 

7. Tidak memberi arahan/instruction yang jelas kepada suami bila menyuruh dia membeli sesuatu dan kemudian marahkan / menyalahkan suami. Contoh. “saya kata beli susu cair dan gula melaka, Kenapa awak beli susu pekat dan gula pasir …kan lain tu”-(Padahal sebelum tu cakap beli susu dan gula je..)

8. Membuat temujanji dan aktiviti sosial tanpa mendapat persetujuan suami terlebih dahulu Contoh. “i dah confirm malam Jumaat ini nak dinner kat rumah cik Qistina,you tak ada program tahlil kat mana mana kan ?? 

9. Mengubah barang, tempat buku atau tools atau apa-apa setting di PC tanpa memberitahu suami. Contoh. “screensaver u tentang gambar David Beckham tu i dah tertukar jadi gambar bunga ros…

10. Bercakap/bersembang di telefon dengan kawan-kawan sewaktu malam selepas 10 pm bilamana nak beristirehat dan ber…ber….Contoh. ” Hey Nora u temgok tak drama tadi..bla..bla..bla..

11. Menjemput tetamu atau sesiapa sahaja datang kerumah tanpa izin suami. Contoh. “malam ini i jemput Tiz Zakiah Anas dan Fasha Danish datang dinner rumah sebab hubby dia orang outstation, ok kan kan kan 

12. Berpakaian kusut masai dengan t-shirt terkoyak dan kain batik lusuh dan rambut tak terurus serupa langsuyar dan muka tak bermekap serupa mayat dirumah… tapi cukup segak dan cun bila nak keluar rumah. Contoh. “..oh baju-baju cantik tu cuma untuk ke kenduri kawin dan dinner saja, kat rumah pakai jeans koyak pun ok kan bang ..

13. Mengambil masa yang cukup lama bila bersiap macam pengantin bila nak keluar kemana-mana dan membuatkan suami tertunggu dan terus tertidur. Contoh. ” sorry lah i tak tau baju kurung mana nak pakai lah so kena pilih betul betul ..

14. Dengan sengaja atau tidak sengaja terlupa menyuruh maid atau diri sendiri membasuh atau mensterika baju atau seluar yang telah dipilih untuk dipakai dihari berkenaan. Contoh. ” eh baju tu masih berendam dalam besen lagi..nak pakai jugak ke baju basah tu..

15. Dengan sengaja atau tidak sengaja menyebelahi anak anak bila suami sedang hot dengan budak budak tu..Contoh. “..eh biarlah budak budak tu pergi slumber party, bukan nak tinggal rumah kawan dia tu seminggu..”

16. Tidak suka mandi dan bersiap awal pada hari cuti dan hanya bersiap bila nak dekat asar sahaja. Contoh. “…nak mandi buat apa awal awal bukan nak pergi jalan jalan mana pun..

17. Suka melengah-lengahkan masa bila nak bersolat berjemaah atau beribadat dengan melencong ke dapur, bilik budak budak atau buat benda benda lain. Contoh. “..awak solatlah dulu, saya nak abiskan memasak ini..

18. Mengganggu suami yang sedang tengah tengok tv. Contoh. “Pasukan Manchester City tu sampai bila pun tak akan dapatkan kalahkan Manchester United, mari tolong saya potong ayam ini..

19. Asyik bercerita tentang diri sendiri tanpa memberi peluang pada suami untuk bercerita jugak. Contoh. ” u tau tak kat office tadi, i rasa nak tembak client tu u tau tak.. then lagi, waktu balik tadi nasib baik tak langgar ..then lagi
tak tak …then today.. then tadi..u tau tak…semalam u nak tau….bla bla bla bla.

20. Membebel dan berleter tak renti-renti tentang hal-hal yang amat kecil dan di ulang tayang semula tiap tiap hari. Contoh. ” i dah kata jangan kasi budak budak tu handphone, kan sekarang dah …bill bla bla bla bergayut bla bla bla bla…ini semua salah you

21. Memfitnah dan menuduh suami tanpa usul periksa. Contoh. ” eh cik abang,awak ini ada affair ke Kenapa sms beep beep beep tak henti henti ini…betina mana pulak awak nak ini…

22. Menceritakan hal rumah tangga pada orang lain dan memburuk burukkan suami @ keturunan suami @ asal usul suami. Contoh. “..eee u tau tak hubby i tu makan makanan negeri dia.. eeeii peliknyer!!

23. Dengan sengaja atau tidak, gagal memasak masakan yang suami nak makan. Contoh. “..Kenapa u tak cakap tadi kata u nak makan gulai kari dan rojak pasembor…i dah masak gulai asam pedas dan rojak singapore ..

24. Meminjamkan harta-benda suami pada orang lain tanpa kebenaran. Contoh. “..adik u datang tadi nak pinjam mouse, sebab mouse dia punya dah rosak..

25. Sengaja melengahkan untuk masuk tidur tanpa sebab-sebab yang munasabah. Contoh. “..you tidurlah dulu, i nak habiskan tengok drama ini dulu then nak kacau tepung siap siap untuk breakfast dan nak masukkan pakaian dalam laundry then kemudian nak tanam padi belakang rumah then nak menuai sekali…..”Hahaha...

terima kasih pinjamkan mata dan sila komen ya :D

2 tinggalan jejak:

Ija AppLe :) said...

tanak kawin laa camni..
small matter pon nk marah ke..
xbest laa.. =.="

Nenek Fasola said...

good tips ;D

jemputlah singgah blog nenek http://penglipurlarafasola.blogspot.com
nk follow skali pun buleh! hehe